Ny blogg

Jag har flyttat min blogg till: www.christinaornebjar.se Jag hoppas att du vill läsa vidare där.

torsdag 19 juli 2012

Kumla växer - det gör missnöjet ocksåIdag tar P4 Örebro upp problemet med lärarflykten i Kumla. Vi tappar kompetens när lärarna söker tjänster någon annanstans och vi har svårt att rekrytera exempelvis förskollärare till våra nya förskolor. Kommunen växer och det blir fler barn och därmed behövs mer personal men som man kan höra i inslaget är inte det hela bilden.

Lärarförbundets ordförande i Kumla, Per Hellström, pekar på att lärare som jobbat mellan sex och tolv år i kommunen är väldigt missnöjda med löneutvecklingen och därför söker sig från Kumla och att de fått lönelyft på mellan ett och tre tusen kronor. På lärarförbundets hemsida kan man se ingångslönen för lärare i Kumla. Jämför gärna med Ljungby som brukar räknas som en "jämförbar kommun" med Kumla.

För att bli lärare läser man minst tre och ett halvt år på universitet eller högskola. Det tar tre år att bli högskoleingenjör... Vem tror du tjänar mest? Vem tror du har bäst löneutveckling? Ingångslönen för en högsskoleingenjör ligger på ungefär 25 000. Facket tycker att de ska ha lite mer ändå... Mest skrämmande är nog lönen för en gymnasielärare i Kumla som är mellan 20 000 och 20 800. Det ta mellan fem och sex år att läsa till gymnasielärare. Jag har själv en studieskuld på drygt 3000 kronor i kvartalet och det är ungefär där man landar. Tusen kronor i månaden går till studieskulder - efter skatt.

Det gäller inte bara Kumla utan hela Sverige - vem vill läsa till lärare när du kan läsa kortare tid och dels få högre lön, dels ett yrke med högre status?

I budgeten vi la för 2012 fanns det utrymme för att höja lönerna för Kumlas lärare. Nu togs ju inte den budgeten men vi i Folkpartiet Liberalerna i Kumla har samma ambition för höstens budgetarbetet. Utbildning ska löna sig.

Läs gärna Kajsas inlägg i samma ämne på http://kaajjan.bloggplatsen.se/2012/07/19/8274136-for-laga-lararloner-gor-att-tjanster-inte-kan-fyllas/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar