Ny blogg

Jag har flyttat min blogg till: www.christinaornebjar.se Jag hoppas att du vill läsa vidare där.

onsdag 11 juli 2012

Får vi inte som vi vill gör vi som vi vill i alla fall?


Att Kumla satt som mål att nå 25 000 invånare 2025 är ganska väl känt - i alla fall för alla kumlingar. Ja, ska man vara ärlig blir det mer och mer känt utanför kommungränsen också. Det började med en motion från socialdemokraterna - ja, de lägger motioner trots att de sitter i majoritet. Den diskussionen är en helt blogginlägg i sig. Hur som helst, en motion lämnades in där man ville ha en projektledare för Kumla 2025. På Kumlanytt finns en artikel och en länk till själva motionen. Läs den gärna. I motionen står tydligt att projektledare ska svara inför kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande. Jag reagerade på det - tyckte det var bedrövligt och lyckades få med "ren diktatur" till och med vilket kanske var liiiite att ta i. Fast bara lite. Vad händer med demokratin? Vad händer med insynen?

Motioner tar tid att behandla och tid tyckte inte den styrande majoriteten att man hade. 2025 närmar sig med stormsteg tydligen och inflyttningen sker inte tillräckligt fort - märk väl att vi trots en ekonomisk nedgång i Sverige, Europa och stora delar av världen ändå har en inflyttning vilket är mer än de flesta kommuner kan skryta med och allra helst av Kumlas storlek. Man var ändå in nöjd. Mer måste göras. Därför kom, hastigt och lustigt och utan handlingar, som ett extraärende på kommunstyrelsens arbetsutskott, samma ärende som i motionen. Fast det var inte motionen. Fast ändå. Lite. Fast inte alls.
Ingen ekonomi, ingen projektplan men projektledaren skulle tillsättas nu och genast.

En av de saker som jag reagerade på var att man tydligen underkänner den vars jobb det här borde vara - kommundirektören. En del grävande i arkiven gav dock vid handen att när nuvarande kommundirektören tillträdde och den dåvarande blev näringslivsdirektör så delade man på uppdraget. Kommundirektören jobbar inåt och näringslivsdirektören utåt. Alltså är det hans jobb man underkänner. Eller? Nu har vi i alla fall tre personer - två med högre lön än högste ansvarige tjänsteman - kommunchefen - som ska se till att bolag, förvaltningar och alla andra i kommunen jobbar för att bli 25 000 invånare 2025.

Jag och det moderata oppositionsrådet överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Det gillade inte majoriteten .
Varför överklagade vi? För att man tog ett beslut i fel forum och utan handlingar. Vi hade ingen möjlighet att sätta oss in i ärendet och det borde ha gått vidare till kommunstyrelsen. Att man sedan från majoriteten tycker att det räcker att ta beslutet i arbetarekommunen känns ännu märkligare. Hela historien är märkligt skött och jag är glad att förvaltningsrätten tittar på det. Jag är också glad över att majoriteten räddat upp situationen något - efter överklagandet ska sägas - genom att låta ekonomin gå till fullmäktige. Att däremot säga att beslutet om tillsättandet är ok i KSAU för att det i sig inte innebär några kostnader känns fånigt. Om vi bestämmer oss för att skaffa ny bil är det väl klart att det innebär kostnader. Om maken min beställer en bil skulle jag bli mäkta upprörd om han hävdar att beställandet i sig inte innebär några kostnader...

Idag skrev Allehanda om svaret majoriteten gett på överklagandet och på det svar som vi i vår tur gett på svaret... Många turer blir det.

Många länkar idag men de är ganska underhållande. Kumla är ganska underhållande, det märker jag när jag är annorstädes och pratar om hur det går till här. Folk tror inte sina öron. Jag vill gärna att folk reagerar så men det ska vara för att de vill göra som vi i Kumla gör, inte för att de förfäras. Att Kumlanytts sändningar av våra fullmäktige används som exempel på hur man inte ska uppföra sig i kommunfullmäktige är ingenting jag är stolt över! Däremot är jag stolt över Kumla för det är en fantastisk liten stad med underbara människor och jag är glad över att ha flyttat tillbaka hit och glad över att mina barn växer upp här. (Fast 2014 blir det ännu bättre :-D )1 kommentar:

  1. Ja, kan inte säga så mycket mer än att jag håller helt med och att detta tyvärr bara var ett exempel på allt konstigt man satsar skattepengarna på här i Kumla.
    Klart att kommunen kommer bli ännu bättre 2014 - speciellt inom skolan och äldrevården! :-D

    SvaraRadera