Ny blogg

Jag har flyttat min blogg till: www.christinaornebjar.se Jag hoppas att du vill läsa vidare där.

torsdag 28 februari 2013

Politiker på praktik - lägga rör!

Idag har jag gjort något helt nytt! Jag har lagt rör för avlopp, dagvatten och dricksvatten! Ja, jag har hjälpt till i alla fall. Mest genom att hålla med ut vägen men lite rör har jag flyttat på, jag har mätt så att de hamnar med rätt fall med laser och hjälpt till med brunnslock. Mycket stolt! :-)
En anläggare fick ansvar för mig och svarade med stort tålamod på alla min frågor. Maskinerna fick jag inte kliva in i för förarna - vare sig i grävaren eller lastbilen - eftersom jag blev alldeles för lerig när jag flyttade runt på rören i hålen. (Det heter inte hål fick jag lära mig men vad det heter har jag glömt.)


"Hål" med rör och singel. Ska i isolering och fyllnadsmassor också

När jag bad om att få lära mig mer om vad tekniska kontoret sysslar med hade jag ingen aning om var jag skulle hamna. Måltidsverksamheten är en del och där var jag ju i måndags. Nästa vecka ska jag vara med vid reningsverket. Till idag hade jag klara instruktioner som egentligen inte sa ett dugg:
Vi börjar Kl.07.00 och utgår från Centralförrådet på Östra Gatan 2.
Oömma (varma) kläder, grova skor och ev. stövlar är bra att ha.
Frukostrast 09.00-09.30 Fika 11.00 Lunch 13.00-13.30.
Vi ses på Centralförrådet på torsdag så får du följa med ett gäng ut.

Ett gäng ut? Var? Ingen aning! Som tur är talade maken om för mig att frukostrast innebär lunchmat så därför blev jag inte förvånad över matlådor med köttfärssås och spagetti eller lax - själv hade jag stekta ägg. Oömma kläder kan innebära vad som helst men jag körde på varma strumpor, jeans, t-shirt, fleecetröja och så - för säkerhet skull - två olika jackor, en blå från Björnkläder och så svärfars gamla varseljacka från Motormännen. Den senare visade sig vara mest rätt. Det är bra att synas bland stora maskiner.
Kängor hade jag också men oj vad jag förstår tipset gällande stövlar... Det var lerigt, minst sagt!


Eftersom det inte fanns så där väldigt mycket jag kunde göra utan att vara i vägen så såg jag till att bli kompis med den här. En generator så att man kan ha alla saker som går på ström... Jag är numer helvass på att dra i snöret - som på en aktersnurra eller min motorsåg - för att få igång den

Jag har haft en kanonkul dag och fått se och göra saker jag aldrig gjort. Jag är imponerad över hur precist de fixar att flytta skoporna på grävarna och förstår nu varför man skämtar om att kommunalare bara hänger spadarna - när någon gräver igen den biten man är klar med vill man inte gärna vara däri... Och inte kan man göra mycket under tiden heller!

Jag är fortfarande lika frågande till att politiken ska in och peta i vilka bilar som ska bytas ut och vilka maskiner som ska köpas in. Årtal och milställning säger inte ett dugg - det beror helt på hur bilen används och det kan vi aldrig veta. En pott pengar och ett uppdrag - "lös problemet" - borde vara vad politiken gjorde. Vad, inte hur.
Vi kan omöjligt veta att svetsen med penna är värdelös ute på jobb (för det var den eftersom pennan som skulle läsa streck-koden som talar om vad det är som ska svetsas inte läste av streck-koden...) och vi kan heller inte veta om det behövs en ny, en begagnad eller om man ska hyra in en.


Tro det eller ej - för det gjorde inte jag - men det här är en svets!

Jag är inte jätteförvånad över att det inte finns så många kvinnor i branschen. När jag skulle på toa fick jag ta pickupen och köra till centralförrådet vilket tog en tjugo minuter och resulterade i att jag inte drack en droppe på resten av dagen för att slippa göra om resan. Sen är det en del tunga lyft och det underlättar att vara något längre men det finns långa, starka kvinnor också. Inte finns det några hinder från att lära sig köra maskinerna heller.


Jag avslutade dagen vid centralförrådet, fick en rundtur, pratade med Janne som är chef om återväxten i branschen, samarbete med JN-gymnasiet (borde utvecklas om nu gymnasiet ska vara kvar - vilket jag i och för sig inte tycker...), framtiden, vattenförsörjning, snöröjning, lokaler... Stort tack till Janne, Gunnar och de andra som hade mig i hasorna idag!

Respekt till alla som jobbar ute året om - jag var ganska frusen när jag kom hem. För övrigt så vet jag nu vad A, V och K betyder på brunnslocken!


På väg från toapaus!

2 kommentarer:

 1. Önskar att alla politiker i Kumla gjorde likadant som du!
  All heder åt en "praktikant"

  Kumlabo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Önskar också att fler poltiker var ute, både för att se och lära och för att synas, finnas till hands.

   Radera