Ny blogg

Jag har flyttat min blogg till: www.christinaornebjar.se Jag hoppas att du vill läsa vidare där.

torsdag 25 oktober 2012

Särskilt boende för unga funktionshindrade

I senaste kommunfullmäktige kom svaret på vår motion om särskilt boende för unga med funktionshinder.



Svaret från förvaltningen var bra. Man skriver där "Socialförvaltningens bedömning är att behovet av gruppbostadsplatser är tillgodosett. Det finns dock fortfarande behov av differentierade boendeformer och insatser för aktuell målgrupp." Med andra ord, man har beslutat om åtgärder som täcker behovet just nu men man ser att det kommer behövas mer i framtiden.

I sitt anförande lyckades dock Gunnel Kask, (S), ordförande i socialnämnden säga att det inte behövdes, att det är olagligt, att det är dumt med differentierade boenden och till på köpet säga att Folkpartiet borde veta bättre än att lägga en sådan här motion då vi har folk som arbetar inom området och andra i nämnden och därför borde veta bättre...

Att det behövs ser vi ju i svaret. Om man börjar titta på ett boende nu så kommer det ju inte vara färdigt imorgon! Det tar tid.
Olagligt? Hur då!? Differentierade boenden finns ju redan i olika former.
Dumt eftersom man inte ska dela upp folk i åldersgrupper för det gör vi ingen annanstans (hon säger så i svaret)? Vänta nu... 55+boenden, hela äldreomsorgen för att inte tala om studentbostäder - eller hela skolgången från förskola och upp genom gymnasiet.
Dessutom är det ett önskemål från föräldrar och unga att det ska ordnas ett boende för just den åldersgruppen så det svaret syns märkligt på många sätt.

Veta bättre? Den kommentaren är så onödig att jag knappt gitter svara på den men som Tony Larsson Malmberg påpekade i KF är det ett slag under bältet att ge sig på folk på det viset och dessutom - just för att vi har insyn kanske vi också ser behovet?!

I dagens NA - papperupplagan - står att Fp var nöjda med svaret och den behandling motionen fått. Det stämmer så till vida att vi tycker förvaltningens svar var bra - "Det visar att det nu finns en medvetenhet om det problem som vi har försökt belysa" för att citera Tony i KF. Det ska dock påpekas att vi inte nöjde oss med svaret utan vi yrkade bifall till motionen.

Behovet finns och kommer att finnas. Vi tycker att man ska göra något åt det.



Nerikes Allehanda, 25/10 2012

fredag 19 oktober 2012

Elevbesök på stadshuset



Idag hade vi finbesök i stadshuset - nior och sexor från Kumlaby skola. Jag har haft det stora nöjet att prata med niorna under deras besök. Jag fick nämligen ett meddelande via Facebook för ett tag sedan från en lärare jag känner: Hej har du möjlighet att ringa upp oss på kby ....9orna och så ett nummer. Många tankar hann flyga genom min med fantasi allt för begåvade hjärna - allt från upplopp till att de helt enkelt behövde vikarie - innan jag kunde ringa upp och få veta att de helt enkelt ville komma på besök.

Uppdelade på tre grupper kom framtidens hopp ner till källaren i stadshuset, där vi har biosalongen som vi så flott kallar den (hyfsat obekväma stolar uppställda med nivåskillnad och en stor skärm längst fram). Under det första gängets besök fanns jag, Mats Hellgren (M) och Gunnel Kask (S) med och under det sista KS-ordförande Lennart Eriksson istället för Gunnel och ingen Mats men det var vår demokratisamordnare Lars Claesson som höll i trådarna.

En kort presentation av vad kommunen gör och hur den är är uppbyggd med fullmäktige, kommunstyrelse och nämnder och så den stora frågan "är det viktigt att rösta?"

Svaret var ja i alla tre grupperna men det kanske var svårt att svara något annat när en demokratisamordnare och ett antal politiker stirrar på en...

Diskussionen kring varför det är viktigt att rösta var så mycket intressantare. Det är viktigt för att man ska ta ansvar. För att man annars inte har rätt att gnälla efteråt. För att det är en skyldighet. För att det är en rättighet. För att det kan bli helfel annars. För att visa vad man tycker. För att påverka. För att det kan bli en diktatur annars. För att visa respekt för de länder där man inte kan/får rösta. För att man ska. För att man får. För att det är roligt!
Kloka tankar!

Vi pratade också om hur man kan påverka fast man inte får rösta eller helt enkelt mellan val.

Efter presentation och diskussion gick vi upp och tittade på Bielkemässen. Om du inte har sett den - försök få ett tillfälle att besöka den och gärna att någon av officerarna ger en rundtur. Det är vår representationsvåning i stadshuset men egentligen är den officerskårens. Vi har vigslar där och lite annat som ska vara lite "finare" - som elevrådens tårtkalas!




Galleriet vid Bielkemässen. Hillebarder, vapensköldar, yxor, värjor...och tavlor med gubbar på - kungar och officerare, bara gubbar!

Jag hoppas att vi får många fler besök av skolor - eller att de bjuder in dit - och jag hoppas också att eleverna verkligen tar mig och Lennart på orden - våra dörrar är - bokstavligen - öppna. Kom och berätta vad du tycker!

Och du som läser det här - fundera en stund på varför DU tycker att det är viktigt att rösta. Om du nu tycker det...

torsdag 18 oktober 2012

Politiker på praktik - på plats!


Idag har jag varit med Hällabrottets hemtjänstgrupp under ett pass. Strax före sju i morse knatade jag upp till Hemtjänstens hus i Skofabriken och satt tillsammans med alla som ingår i gruppen för att gå igenom dagen - ett glatt gäng som var väldigt lätt att komma in i som ny.

Hur kom det här sig? Jo, jag har länge insett att skolan, förskolan och fritids är verksamheter jag kan. Jag har koll på barn i behov av särskilt stöd, jag har koll på särskola, hyfsad koll på gruppboende, och SFI (svenska för invandrare), sämre koll på KomVux och så vidare. Riktigt dåligt insatt är jag i äldreomsorgen. Hur lösa detta? Läsa på? Visst, men allt det här ovan som jag har koll - eller hyfsad koll på - är områden där jag jobbat. Jag jobbat på ett gruppboende för äldre med olika typer/grader av utvecklingsstörning, jag är lärare, har gjort en lång praktik på SFI och KomVux, vikat på särskolan, jobbat som elevassistent och så vidare. Det jag behöver är praktik.

Jag frågade vår äldreomsorgschef om det skulle vara möjligt att ha en politiker på praktik och hon lovade att undersöka saken - med andra ord, var någon villig att ha mig att släpa på. Strax efteråt hade jag två dagar inbokade, varav den första var idag med hemtjänsten.

Efter genomgången av dagen - under hela dagen imponerade gruppen på mig med att vara så flexibla, tider, bilar, allting fixade sig - åkte jag iväg med "min" uska.

Vi har fixat frukostar, vattnat blommor, hämtat mat, värmt mat, dammsugit, moppat, diskat, hämtat post, tömt askfat, lagt om sår och tvättat av (vid de två sistnämnda sakerna höll jag mig i bakgrunden, det ska vara någon som vet vad de gör då, vattna blommor och dammsuga kan jag inte göra så fel med. Inte heller gav jag mig in på att fixa strulande larm!) och pratat, lyssnat och funnits där.

Det är en varierande arbetsdag - och självklart undrar jag om det är bästa sättet att få ut det bästa av våra medarbetare när utbildade uskor tömmer askfat och dammsuger.
Vissa saker är väldigt enkla. Värm mat i micron, duka och sitt en stund som sällskap. Fast är det så enkelt? Hur får man den korta stunden att bli värdefull för någon? Hur gör man för att på så kort tid visa att man finns där och att man bryr sig? Där jag var med lyckades man med det.

Andra saker är tyngre, fysiskt och psykiskt.

En hel del tid tillbringades i bilen. Även här kan man fundera över om det går att göra turer och områden mer sammanhållna. Vi for mellan Ekeby, Sannahed, Kvarntorp och centrala Kumla och det är en bit emellan.

Jag har träffat så mysiga människor idag, tagit del av fantastiska
historier om livet förr men framför allt fått åtminstone ett hum om vad det är hemtjänsten gör.

Stort tack till Hällabrottets hemtjänstgrupp och speciellt "min" Uska (japp, det är av integritetsskäl jag inte skriver ut namnet på personer) för att ni tog emot mig under en hel dag.

Förslag på andra områden jag bör/ska praktisera inom som Kumla kommun sysslar med? Jag är öppen för det mesta!






Så här kan man också dammsuga... Sexåringen i full fart här hemma. Jag hade inga hörlurar när jag gjorde det idag :-)

fredag 12 oktober 2012

På besök hos Svenska Folkpartiet i Finland


Nu är vi på plats i Finland!

Under båtresan diskuterade vi budgeten och drog upp riktlinjer - vad vill vi satsa på, långsiktigt?

Idag har vi fått en rundtur i riksdagshuset - en maffig byggnad med de coolaste hissar jag någonsin sett! - i Helsingfors och en prat/frågestund med generalsekreterare (kanslichef) Björn Månsson och Mikaela Nylander, riksdagsgruppens ordförande, där vi pratade kring valsystemet i Finland och om svenskan.
Svenska Folkpartiet i Finland har sin väljarbas bland de svenskspråkiga och mycket av politiken handlar därför om just svenskan om svenskans ställning.
Jag ser en risk med att ha allt för stor tillit till en fråga för det blir färre och färre som talar svenska i Finland. Om man vill finnas kvar som parti - och helst växa! - måste man hitta frågor som tilltalar och berör även andra. På så sätt kan man också fortsätta påverka när det gäller just svenskan.
När man lyssnar runt hör man att det saknas ett riktigt liberalt alternativ, ett parti som driver de liberala frågorna. Här borde SFP kunna göra mycket - man är ju redan på väg!

I Finland röstar man på person och inte parti. Vårt personkryssande är en fis i rymden i jämförelse. Här profilerar sig alla på listan och den som röstar väljer helt enkelt den person man tycker bäst representerar det man själv står för. Här i Sibbo har man femtio namn på listan - av sextiofyra möjliga (man får ha en lista med en och en halv gånger sittande fullmäktige) och alla dessa driver sin egen personvalskampanj. I morgon ska vi få se mer av hur det går till då vi ska vara med under en kampanjdag här i Sibbo. Idag fick vi en dragning av systemet på partikansliet.




Svenska Folkpartiet i Finland har en nyckelpiga som logga. Så söt!

Just nu sitter jag i soffan hos min värd, Christel Liljeström som ju bodde hemma hos oss under vänortsbesöket i Kumla. I varsitt soffhörn med varsin skärm i knät i sällskaplig tystnad. Att kunna sitta i tystnad med en annan människa - det är vilsamt!




onsdag 10 oktober 2012

Vision och mål


Jag har skrivit det förr och jag gör det igen - det händer saker i Folkpartikumla! I måndags hade vi första sittningen i studiecikeln "Vision och mål". Vi ska ta fram vår vision av Kumla - Kumla när Folkpartiet styr. När visionen är på plats är det dags att få ner mål och sedan ska målen brytas ner i konkreta åtgärder.

I måndags pratade vi första kring vad skillnaden mellan vision och mål är. En vision är ett drömläge, något som kan uppnås men inte nödvändigt måste göra det, en viljeinriktning. Mål är något som ska uppnås inom en viss tid.

Varför ska man då ha en vision och mål? Jag läser ju en hel del och gillar att citera ur mina böcker. Här är en favorit:

– Vill du vara snäll och tala om för mig, hur jag ska gå för att komma härifrån?
– Det beror på vart du ska, svarade katten.
– Det betyder inte så mycket vart, sade Alice.
– Då kvittar det åt vilket håll du går, sade katten.
– Bara jag kommer någonstans, tillade Alice som en förklaring.
– Det gör du säkert, sade katten, om du bara går tillräckligt långt.
Ur Alice i underlandet, Lewis Carroll


Många av oss gör som Alice och bara travar på. Mycket händer längs vägen, bra och dåligt, men hur vet vi när vi är framme?

En vision är en mental bild av framtiden, något vi strävar mot. Om vi har visionen tydlig och klar för oss blir alla våra beslut lättare att ta eftersom vi vet åt vilket håll vi är på väg.

Hur gör vi då för att komma fram till vart vi vill? I måndags gjorde vi en övning - och jag lovar er som var med, det kommer fler!
Övningen gick till så att alla fick sätta sig och skriva ner ord och fraser utifrån meningarna "Kumla – helt utan liberala värderingar” och ”Hur skulle Kumla se ut i en liberals mardröm?”. Resultatet samlade vi ihop i storgrupp och gjorde till meningar/påståenden och fick en ruskig bild uppmålad. Det var verkligen ett samhälle vi inte ville ha!
Sedan tog vi alla meningarna och alla påståenden och vände på dem och vips! ett liberalt drömsamhälle!

Vi är ju så knepigt gjorda att det är lättare att komma på alla "inte" och alla "gillar inte". Allting som vi tycker är dåligt. När man väl skrivit ner allting som är dåligt, uselt och värdelöst så vänder man helt enkelt på steken och får då fram raka motsatsen - med andra ord det vi egentligen vill ha.

Försök själv får du se! Skriv ner allting du tycker är dåligt, allt du inte gillar - eller måla upp en bild av det värsta du kan tänka dig. Gör sedan om meningarna till motsatsen av det du skrivit. Det går att applicera på det mesta där man vill komma vidare.

Nästa gång ska vi fortsätta med våra påståenden och meningar för vi hann inte riktigt färdigt och sedan har jag andra övningar i bakfickan!

Andra saker som är på gång är "Retorik och debatt" och "Politik och humor - politik på TV". Låter det intressant? Hör av dig! Vi kör studiecirklar tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och fler är på gång.