Ny blogg

Jag har flyttat min blogg till: www.christinaornebjar.se Jag hoppas att du vill läsa vidare där.

söndag 10 juli 2011

Almedalsveckan

Igår kom jag hem efter att ha besökt Almedalsveckan för första gången. Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig men jag är glatt överraskad! Fantastiska seminarium, föreläsningar och debatter, roliga mingel på kvällarna och nya bekantskaper hela tiden.

Det mest fantastiska med Almedalsveckan är enligt mig att man verkligen skickar dit de absoluta topparna vilket ger en otrolig tyngd till panelsamtalen. Att höra saker och ting direkt från Carin Götblad, Eva-lis Sirén, partitoppar, chefer, vd:ar, ordföringar - you name it - är ju vad man allra helst vill. I vanliga fall lyckas man kanske komma iväg på en föreläsning någonstans eller betalar massor med pengar för att gå på någon halvdag - här är en hel vecka, alldeles gratis.

Det ska sägas - boende är inte billigt, om du lyckas hitta något... Jag hade dock en fantastisk tur och delade hus med sju andra.

Det som sitter kvar mest är - förutom alla möten med nya och gamla bekantskaper - seminariet om barn i dysfunktionella familjer. 385 000 barn beräkna leva i missbruk/riskbruk. Frivilligorganisationerna gör ett jättejobb och både ser, hjälper och larmar men de kan inte göra allt. Varför har vi investeringsfonder för husbyggen men inte en social investeringsfond?

Ett annat är Kampen om kompetensen där bland annat Erik Ullenhag deltog. En fullkomligt lysande Erik Ullenhag, vill jag tillägga. Hur säkrar i kompetensen för framtiden? Hur vet vi vilken kompetens vi behöver? Var finns den? Vi behöver kompetensplattformar.

Jan Björklunds tal var ett av hans bästa med mycket ideologi. Heja Jan! Heja Folkpartiet! Jag är stolt över att vara liberal.

Jag ser redan fram emot nästa års Almedalsvecka och då ska jag vara mer förberedd och gå på seminarier mer utifrån vilka som är med i panelen och vilka som anordnar det än utifrån ämne. Något som ser dötråkigt ut kan vara helt fenomenalt om det är rätt människor som pratar - och tvärt om.

lördag 30 april 2011

Att skratta

Jag får ofta frågan om jag trivs med mitt jobb och jag svarar alltid att det är superkul! Jag tycker verkligen att jag har världens roligaste jobb och eftersom jag kan vara ute i skolorna och vikarierna ett par dagar varje månad får jag dessutom syssla med ett annat av världens roligaste jobb - läraryrket.

Att få syssla med politik på heltid är vansinnigt roligt. Jag är visserligen bara halvtidsråd men har gått in med inställningen att det är ett heltidsjobb för det går inte att göra det bra på en halvtid. Åtminstone kan inte jag det.

På min arbetsplats finns det förutom jag ett heltidråd, en moderat. Därutöver tillbringar jag av självklara skäl mycket tid med styrande majoritetspolitiker. Av någon anledning förutsätts vi avsky varandra. Ja, inte jag och moderaten, vi tillhör ju samma "lag" men hur kan jag bara tycka att de där hemskingarna från S är någonting att ha!? I veckan skrev Nerikes Allehanda en "betraktelse från en presskonferens". http://na.se/nyheter/kumla/1.1186109-vision-2025-betraktelse-fran-en-presskonferens
I Kumla arbetar vi just nu med visionsdokumentet Vision 2025 och tanken med presskonferensen var att presentera hur det är tänkt att kumlaborna ska kunna bidra sina åsikter och tankar kring Kumlas framtida utveckling. Vi hade medvetet bestämt oss för att inte göra partipolitik av det för att lämna dörren öppen för _alla_ tankar, åsikter och funderingar. Jag vill inte ha en sosse-stämpel på arbetet eftersom jag kallt räknar med att det är vi i Folkpartiet som kommer vara de som är med och förverkligar de tankar kring framtidens Kumla som kommer in. Partipolitiken kommer in i ett senare skede, när visionsdokumentet skall skrivas.

Trots detta, eller kanske på grund av detta, är det stora i presskonferensen inte det att alla kumlabor bjuds in till att tycka till, via formulär, mejl, facebook och sms utan att vi "står enade". Oppositionspolitikern Christina Örnebjär (FP) och socialdemokraten Katarina Hansson skrattar tillsammans. Förskräckligt, eller hur?

Jag kan faktiskt skilja på sak och person. Jag håller definitivt inte med Katarina Hansson i allt - eller ens mycket - men jag har inga som helst problem att skratta tillsammans med henne. På KSAU är vi en folkpartist, en moderat, tre sossar och skiftande antal tjänstemän. Får jag bara skratta och ha trevligt med moderaten? Vad händer om koalitionen upplöses av någon anledning? Får jag inte skratta med honom heller då?

Jag har nära vänner som har en helt annan politiks åskådning än jag - hur ska jag göra med dem? Omvända dem? Hata dem för att de tycker annorlunda? Vad händer om mina barn väljer att bli Vänsterpartister? Måste jag ta avstånd från dem då eller får jag umgås med dem, krama dem, skratta med dem - ändå?


Läser just nu:
Det infantila samhället av Carl Hamilton
Djupets fångar -ubåtsbesättningen som trotsade döden av Alex Kershaw

fredag 22 april 2011

Att dela solidariskt

Just nu är det en ganska livlig debatt på Facebook gällande skolorna i Kumla och det spar som ligger ute. Till att börja med är det en vild debatt kring huruvida det är ett spar eller ett "komma-i-ram" och hur stort det i så fall är. Är det elva miljoner, nio eller 2,4? Det beror på vem du frågar.

Som jag ser det är det ett "betala-tillbaka" på 2,4 miljoner - 25% av det underskott vi gick med 2010. Därtill handlar det om att spara in för att inte dra över i år igen. Även om ramen utökats i år har den inte utökats till den grad att vi skulle gå jämt upp om vi fortsatte på samma vis. Å andra sidan är det vissa kostnader som inte borde komma igen så som öppnande av nya förskoleavdelningar. Jag skriver borde vilket egentligen är ett galet uttryck i sammanhanget för vi skulle behöva öppna åtminstone en helt ny förskola med fyra avdelningar för att täcka behovet. Detta anser jag dock ska ske planerat och finnas med i budget så att det inte som ny blir en bestraffning för verksamheten. Det är nämligen precis så det blir, en bestraffning. Vi öppnar nya avdelningar vilket kostar pengar och sedan får verksamheten solidariskt dela på underskottet. Vilken morot va, att få betala andras underskott även om du själv går jämt upp eller till och med plus!?

Vi gick back på andra ställen också, så som barn i behov av särskilt stöd. Att vi drar över där beror ju på någonting, är då svaret att dra ner och tillbaka pengarna? Jag tycker inte det.

Läser just nu:
"Den demokratiska dialogen - arbetsformer för kvinnor och män i politiken", Landstingsförbundet och Svenska kommunförbundet 1999
"Studier i rött - Socialdemokratins idéer" Henry Pettersson, 2005
"Därför vann dom - berättelsen om ett ödesval" red Torbjörn Nilsson, 2010
Ikväll blir det nog "Blodläge" av Johan Theorin, får se vad jag känner för.