Det här med trettio-timmars förskola har tagits emot med blandade känslor. Det finns föräldrar som tycker det är toppen och det finns de som tycker det är helt värdelöst. Så finns det förskollärarna, de som jobbar i verksamheten i Kumla, som blev helt förfärade. Hur i hela friden kunde Folkpartiet förslå något så korkat? Hur skulle fler barn få plats längre tid i en verksamhet som redan går på knäna?
Jag delar deras upprördhet. En del i att vi la förslaget handlar om synen på de så kallade femton-timmarsbarnen, de som i så fall skulle bli trettiotimmars-barn. Femtontimmars räknas nämligen inte som hela barn. En förskola får helt enkelt inte samma resurstilldelning för ett barn som går femton timmar. Skälet är enkelt - det går ju inte heltid.
Vi i Folkpartiet har försökt få ordning på det här med femtontimmarsbarnen i flera år. Oftast går de i förskolan mitt på dagen när det är som mest barn. Oftast är det också mest personal då men de ska också fixa sina raster och annat då. Det är väldigt sällan det är full styrka på en avdelning.
Femtontimmarsbarnen blir också allt yngre och kräver därmed mer. Vi har länge tyckt att de ska räknas som de hela barn de faktiskt är eftersom ett femtontimmarsbarn kan bli en heltidare från en dag till en annan men självklart hinner inte verksamheten ställa om lika snabbt.
Om alla barn istället hade räknats som trettiotimmars, det vill säga nära heltid, hade vi fått en helt Beräkningen som gjorde som svar på motionen visade på att det skulle behövas åtta miljoner kronor till. Jag menar att det är åtta miljoner som behövs redan idag eftersom barnen redan finns i verksamheten, det enda som skiljer är tiden. Vi fick med andra ord delvis önskad effekt av motionen eftersom svaret säger precis det vi sagt hela tiden, det behövs mer resurser till förskolan.
nnan resurstilldelning.
Trettiotimmars förskola är ingenting vi kommer tvinga igenom om vi kommer i majoritet. Vi har fått svar på hur mycket femtontimmarsbarnen borde kosta och hade hoppats på att det vara en väckarklocka för styrande majoritet. Så blev det inte. Istället kom debatten att handla om att vi vill tvinga barn att vara i förskolan hela dagarna. Det vill vi inte. Vi vill att det ska vara möjligt.
I just Kumla går nästan alla barn i förskolan så likvärdigheten finns. Däremot borde det vara enklare för barn till exempelvis arbetssökande att få mer tid.
Från förskollärarhåll handlade det om att vi vill få in ännu fler barn ännu längre i grupper som redan tillhör Sveriges största. Det var aldrig tanken. Som vi skrev: "Att gå från femton timmar till trettio kan vara tufft i en organisation som redan har växtvärk och där barngrupperna är stora. Vi vill inte ha större grupper, vi vill ha fler. Vi inser givetvis också att det inte bara låter sig göras över en natt så det är därför vi föreslår fullmäktige att ta ett inriktningsbeslut - något vi ska jobba mot."
Vi hade gärna sett ett inriktningsbeslut mot trettio timmar. Det hade på allvar tvingat fram en förändring till fler förskolor, fler förskollärare och mindre grupper - och att alla barn skulle ses som hela barn. Det är något vi kommer fortsätta jobba med.